Lifetime

Vervanging aandrijving wielgraafmachine staalproducent

Situatie

In de industrie heeft, naast veiligheid, bedrijfszekerheid de topprioriteit. Een stilvallende fabriek is immers een grote kostenpost. Dat geldt zeker voor de staalfabriek van één van onze opdrachtgevers. Daar wordt elke dag opnieuw gewerkt aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de installaties op allerlei vlakken. Een van de verbeteringen is die aan een reusachtige wielgraver: een machine die erts van de opslagplaats (het ‘ertsveld’) weg graaft om het op de transportband naar de fabriek te leggen. De uitdaging was hier tweeledig: enerzijds moest er een geheel nieuwe aandrijving komen, omdat de huidige elektromotor te schokgevoelig is, anderzijds moest de staalconstructie in een van de uiteinden (de ‘uithouder’) versterkt worden. Op die plek waren namelijk – door de hoge belastingen – een aantal delen verbogen.

Oplossing

KH Engineering werd gevraagd om de basic- en detailengineering voor de nieuwe aandrijving te verzorgen. De bestaande elektromotor werkt met een cardanas en een planetaire tandwielkast. Een prima aandrijving, maar te gevoelig voor het grove werk dat in het ertsveld gedaan moet worden. De aandrijving is namelijk aan schok- en stootbelasting onderhevig en kan daardoor beschadigd raken. Nu heeft de staalproducent nog een tweede exemplaar, maar in principe is het de bedoeling dat beide wielgravers vrijwel altijd in bedrijf kunnen zijn.

Daarom komt er een nieuwe aandrijving, gebaseerd op een hydromotor. Deze hydromotor werkt op hydraulische druk en zet hydraulische energie om naar mechanische energie. Het principe wordt veel toegepast in kraanmachines en kan veel kracht leveren op een robuuste manier.

 

 

KH Engineering zorgt daarbij ook voor verbeteringen aan de staalconstructie. Met sterkteberekeningen in onder andere Finite Element software maken we in samenspel tussen de ontwerpende engineer en de stress engineer de perfecte staalconstructie voor een deel van de uithouder, die de erts op de lopende band legt. Zo wordt dit machinedeel niet te zwaar en niet te licht, met verstevigingen op precies die plekken waar dat nodig is.

Voordeel voor de klant

Meer bedrijfszekerheid wordt gerealiseerd door een hydraulisch aandrijfsysteem, dat schokbestendiger is dan de oorspronkelijke elektromotor. Daarnaast wordt hierdoor de levensduur van de gehele wielgraver verlengd. Bovendien wordt de veiligheid vergroot door de staalconstructie te verstevigen op de punten waar dat nodig is.
KH Engineering werkt al tientallen jaren op de site van deze opdrachtgever en heeft dus veel kennis van de installaties, maar ook van de klant-specifieke eisen, wensen en voorschriften. Door een beroep te doen op KH Engineering heeft de opdrachtgever gebruik gemaakt van die aanwezige kennis en ervaring. Maar natuurlijk zijn we vooral gevraagd om onze expertise op het gebied van complexe en uitdagende engineeringsopdrachten; waarbij naast flexibiliteit ook vindingrijkheid een van onze pluspunten is.

Werkzaamheden KH Engineering

  • Concept engineering
  • Basic & Detail engineering
  • Sterkteberekeningen met onder andere Finite Element software

Projectleider: Joris Wolthers

Meer projecten: