Lifetime

Vernieuwde controlekamer en nieuw besturingssysteem voor Hexion-fabriek

Situatie

Chemiebedrijf Hexion produceert thermo-hardende harsen die je terug kunt vinden in allerlei eindproducten, zoals auto’s, windmolens, elektronica, vliegtuigen en gebouwen. De locatie in Rotterdam-Pernis is wereldwijd een van de grootste productielocaties met 300 vaste medewerkers, vijf continufabrieken en een eigen Research & Development Lab op locatie.

De fabrieken bestaan al enige tientallen jaren en worden doorlopend vernieuwd. Een van de vernieuwingen die Hexion onlangs wilde doorvoeren was de vervanging van het besturingssysteem (DCS) en beveiligingssysteem (IPS) van één van hun fabrieken. Wereldwijd wil het bedrijf bij voorkeur met één besturingssysteem werken en daarbij viel de keuze op het systeem van Emerson. Het vervangen van het systeem is geen eenvoudige klus. Vanzelfsprekend staat veiligheid voorop en moeten alle processen verlopen, zoals gepland. Op het besturings- en beveiligingssysteem zijn talloze instrumenten aangesloten, die zorgen voor de gewenste regeling en beveiliging van het proces. Om ervoor te zorgen dat zowel tijdens als na de vervanging van het besturingssysteem alle processen precies zo werken als besproken en als voorheen is veel nodig. Daarom zocht Hexion naar een partij die deze vervanging in goede banen kon leiden. Tegelijkertijd wilde Hexion de controlekamers inclusief de werkplekken upgraden, om hun operators een moderne, comfortabele en state of the art werkplek te geven.

Oplossing

Hexion zocht samenwerking met KH Engineering voor dit project. Er werd een compleet overzicht gemaakt van alle aansluitingen van het besturingssysteem in SPI (SmartPlant Instrumentation) van INtools. Zo werd ervoor gezorgd dat er een aansluit-database met alle aansluitingen kwam, waaruit je alle tekeningen en relevante informatie kunt genereren om overzichten te maken en zo precies te weten komt hoe de nieuwe besturingssystemen moeten worden aangesloten. Van daaruit is een E&I-aannemer geselecteerd en een aantal kleinere aannemers om deze opdracht uit te voeren. KH Engineering verzorgde met ondersteuning van Hexion maintenance, Hexion operations en het Hexion projectteam het gehele constructiemanagement voor beide projecten. Daarnaast zorgde KH Engineering samen met Hexion voor een plan waarin een geruisloze overgang van het oude naar het nieuwe besturingssysteem, zonder storingen, van de draaiende fabrieken, werd geborgd.

Tegelijkertijd werd binnen acht weken de betreffende controlekamer van dezelfde fabriek verbouwd tot een moderne versie met andere indeling, een nieuw klimaatsysteem, nieuwe beeldschermen, touch screens voor de procesbesturing, verstelbare operator desks en ander kantoormeubilair en een state of the art inrichting (dit laatste in samenwerking met Brand Control Rooms), inclusief biodynamische verlichting. Besloten is om het deel van de controlekamer ombouw tijdens de turnaround plaats te laten vinden en de fabriek weer, volgens de wensen van onze klant, te laten opstarten vanuit de nieuwe controlekamer.

Voordeel voor de klant

Hexion koos voor KH Engineering vanwege eerdere ervaringen en successen met vernieuwingen van andere controlekamers en gelijksoortige projecten voor het vervangen van besturings- en beveiligingssystemen en migratieprojecten. Bovendien is er sprake van goede communicatie tussen KH Engineering en Hexion. Zij ervaren KH Engineering als een goede, betrouwbare samenwerkingspartner voor dit soort projecten.
Door het besturingssysteem en de controlekamer te vernieuwen is Hexion voorbereid op de toekomst, met een besturingssysteem dat is ge-upgrade naar de nieuwste normen.  Bovendien werken hun operators in een nieuwe, rustige, veel comfortabeler en zelfs gezondere omgeving dan voorheen. Dit laatste vanwege het nieuwe klimaatsysteem, de ergonomische werkplekken en biodynamische verlichting.

Werkzaamheden KH Engineering

KH Engineering voerde de volgende werkzaamheden uit voor deze projecten:

 • 10% estimates
 • Detailengineering
 • Database in SPI/INtools
 • Tekeningen voor uitvoering van de installatiewerkzaamheden
 • Begeleiding migratie besturingssysteem
 • Layouts voor de locatie van DCS-kasten
 • Ontwerp nieuwe operator consoles
 • Inrichting controlekamer
 • Selectie aannemers en evaluaties
 • Bestellen van long delivery materialen
 • Constructie management.


Projectleiders/constructie manager:
Hans Streefkerk en Fred Broeren

Klik hier voor meer informatie over Hexion.

Meer projecten: