Safety & Compliance

Verduurzaming klimaatinstallaties chemische fabriek

Situatie

​Een internationaal chemiebedrijf heeft onder andere een grote productielocatie in Rotterdam. Op deze locatie staan een aantal continufabrieken en een eigen Research & Development Lab. De fabrieken bestaan al enige tientallen jaren en in de afgelopen jaren heeft KH Engineering al verschillende moderniseringsprojecten voor het bedrijf uitgevoerd. Tot dusver werden de gebouwen van het bedrijf, inclusief het laboratorium en de controlekamer, verwarmd met behulp van processtoom. Om de bedrijfsvoering te verduurzamen wilde het bedrijf gebruik gaan maken van warmteterugwinning, en uiteindelijk warmtepompen gaan inzetten. Maar hoe pak je zo’n project aan?

Oplossing

Om het project en alle benodigde tussenstappen veilig en gedegen uit te voeren, deed het chemiebedrijf een beroep op de gecombineerde kennis en kunde van KH Engineering en PDE. PDE is al jarenlang gespecialiseerd in hoogwaardige klimaatinstallaties op bijzondere plekken, waar de omstandigheden maken dat er extra aandacht naar de HVAC-systemen uit moet gaan. Denk aan een booreiland, een drijvend gasproductieplatform, het grootste reuzenrad ter wereld in Dubai. En dus ook een Nederlandse chemische fabriek. PDE werkte voor deze opdracht samen met KH Engineering.

Er werd begonnen met het in kaart brengen van de benodigde informatie van de klimaatsystemen door het opzoeken van documentatie en door de situatie ter plekke in kaart te brengen. Een flinke klus, aangezien sommige installaties al enige tientallen jaren geleden waren aangebracht. Daarna richtte de aandacht zich op het geschikt maken van de installatie voor toepassing van warmtepompen. Dat deed PDE door warmteterugwinning aan te brengen op de hoofdluchtbehandelingen en op die van het laboratorium. Zo moesten er verschillende leidingen worden omgelegd over tientallen meters, omdat een deel van de luchtbehandelingskast veertig meter van het te verwarmen gebouw staat. Daarmee maakte het ingenieursbureau capaciteit vrij op de bestaande warmtewisselaars om uit de voeten te kunnen met een lagere watertemperatuur. Daarna volgt het plaatsen van de warmtepompen en het aanpassen van de systemen daarop. Langzamerhand is nu het hele gebouw omgebouwd naar een moderne en “groene” installatie.

Voordeel voor de klant

De klant heeft nu een perfect werkende, moderne, stille en veel energiezuiniger klimaatbeheersingsinstallatie die onafhankelijk werkt van het productieproces en uiterst betrouwbaar is. Door met KH Engineering en PDE te werken, profiteerde de opdrachtgever van jarenlange ervaring, niet alleen met de gevraagde werkzaamheden maar ook met de bijzonderheden van de verschillende locaties op de site. Het bedrijf kreeg tijdig advies om voorbereid te zijn op latere verduurzamingsstappen. Al tien jaar geleden heeft PDE bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat in de toen nieuw gebouwde luchtbehandelingskasten ruimte over werd gehouden voor de warmteterugwinningsapparatuur die pas onlangs werd ingebouwd.

Voor het bedrijf was het een uitkomst om met twee complementaire partijen als PDE en KH Engineering in zee te gaan. De bedrijven vullen elkaar aan op het gebied van engineering en constructiemanagement en zorgden er samen voor dat er een veilige en gedegen klimaatinstallatie is aangebracht volgens planning en binnen budget. De gebouwen hebben nu weer een up-to-date klimaatsysteem en zeker ook het laboratorium profiteert van een nauwkeuriger en beheersbaarder klimaat, eveneens een voordeel ten opzichte van de eerdere situatie. De gebruikers ervaren een prettiger, comfortabeler en stiller binnenklimaat in de gebouwen.

Werkzaamheden KH Engineering
KH Engineering voerde samen met PDE de volgende werkzaamheden uit voor dit project:

  • Basic en detailed engineering
  • Piping engineering
  • Request for quotation / Procurement
  • Constructie management
  • Civiele werkzaamheden
  • Engineering
  • Projectplanning
  • Elektrotechniek
  • HVAC-installaties
  • Testen en oplevering

Project/constructieleiders: Fred Broeren (KH Engineering) en Jan Stoeken (PDE)

Download nu onze whitepaper over warmtepompen en zet de eerste stap naar een groenere en efficiëntere energievoorziening.

Meer projecten: