New business

Pilotfabriek voor goedkope productie groene waterstof

Situatie

Een startend technologiebedrijf is bezig met een systeem dat waterstof kan produceren wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn en elektriciteit kan verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Daardoor produceert het bedrijf de goedkoopst mogelijke groene waterstof per kilogram.

Ze ontwikkelen de elektrolyse-apparatuur en wilden een pilotlocatie ontwikkelen om het concept te bewijzen en de technologie op te kunnen schalen, van 1 MW naar honderden megawatt. Maar daarvoor is natuurlijk meer nodig dan alleen de elektrolyse-apparatuur: er moet een complete fabriek omheen gebouwd worden.

Oplossing

KH Engineering heeft het bedrijf geholpen om het concept voor de fabriek te ontwikkelen, zodat zij zich kunnen concentreren op hun eigen technologie, terwijl KH Engineering zorgt voor alles daaromheen. Hoeveel ruimte is er nog bij toenemende capaciteiten? Welke gebouwen moeten er dan komen? KH Engineering zorgt voor de complete layout van het fabrieksterrein.

Bovendien neemt KH Engineering, dankzij hun uitgebreide expertise op dit vlak, de verantwoordelijkheid voor alle technische veiligheidsaspecten gerelateerd aan het werken met waterstof, evenals voor het ontwerp van het proces en de leidingen. Daarnaast is KH Engineering verantwoordelijk voor het ontwerpen van de nutsvoorzieningen, infrastructuur, fundering, integratie van vaten, en dergelijke. Inmiddels lopen er een aantal projecten en is er een samenwerking voor alle engineeringswerkzaamheden.

Voordeel voor de klant

De eerste demoplant van 1 MW is momenteel in ontwikkeling in Rotterdam. Dit stelt het bedrijf in staat om hun business case van het concept aantoonbaar te maken: namelijk dat je groene waterstof alleen echt goedkoop kunt maken als de elektriciteitsprijs laag of zelfs negatief is. Zo wordt de technologie competitief en kan het een efficiënt, serieus en duurzaam alternatief worden voor andere energiebronnen. Afhankelijk van de locatie verwacht onze opdrachtgever de demoplant in 2025 operationeel te hebben.

Voordeel van het werken met KH Engineering

KH Engineering beschikt over de vereiste expertise om complete fabrieken te bouwen, waardoor een sterke synergie tussen beide organisaties ontstaat. Meteen na hun hulpvraag organiseerde KH Engineering een workshop voor de klant, waarin zij de mensen van KH Engineering konden ontmoeten en hen bevragen op hun kennis. Daardoor waren zij snel overtuigd om met KH Engineering te gaan werken. Bovendien zijn de lijnen kort en kan KH Engineering snel inspelen op vragen vanuit deze opdrachtgever.

Werkzaamheden KH Engineering

KH Engineering voert de volgende werkzaamheden uit voor dit project:

  • Ontwikkeling van de site
  • Integratie van de apparatuur met de benodigde equipment
  • Equipment sizing
  • Infrastructuur
  • Structural engineering
  • Begeleiding van het vergunningstraject
  • Kiezen van een aannemer
  • Inkoop namens de klant
  • 3D design

Project Manager: Serdar Erdag

Voor meer informatie, neem contact op met één van onze collega’s van de New Energy & Infrastructure groep.

Meer projecten: