New business

Klimaatneutraal snoep voor Matthijs

Situatie

In het Brabantse Hoogerheide produceert het familiebedrijf Matthijs (opgericht in 1920) verschillende soorten snoep. Onder andere drop, winegums en tumtums vinden van daaruit hun weg naar de schappen in de winkels. Het bedrijf wil, net als veel andere bedrijven, op termijn van het aardgas af en treft daarvoor nu al de voorbereidingen. Maar hoe pak je dat aan? Daarbij komt de expertise van KH Engineering goed van pas.

Oplossing

De engineers van KH Engineering begonnen met een gedegen studie naar de mogelijkheden die er voor Matthijs zijn om van het gas af te gaan. Daarbij is gekeken naar het profiel van de warmtevraag, de mogelijkheden tot elektrificatie van processen en naar de inpassing daarvan in het huidige productieproces. Bovendien zorgde KH Engineering samen met partner Venntiv voor het verkrijgen van een TSE-subsidie voor dit onderzoek.

De oplossing gaat in de richting van vervanging van de huidige stoomketel, die in één keer een heleboel warmte produceert, naar een fijnmaziger elektrische verwarmingsoplossing. Deze oplossing behaald per procesonderdeel de juiste temperatuur door middel van elektrische warmtepompen.

Voordeel voor de klant

Door gefaseerd te verwarmen met – voorlopig – de stoomketel als back-up kan Matthijs in de nabije toekomst klimaatneutraal gaan produceren. Dat levert niet alleen een besparing op in het energieverbruik, maar ook een besparing in kosten. Daarnaast draagt het bij aan het goede imago van Matthijs als snoepfabrikant met duurzame ambities.

Voordeel van het werken met KH Engineering

‘De samenwerking met KH Engineering is heel prettig’, zegt CEO Nick Matthijs. ‘Ze zijn altijd bereikbaar en denken goed met ons mee. Voor ons zijn zij echt een heel goede sparringpartner. Wij hebben heel wat technische mensen in dienst, maar het veranderen van je energievoorziening terwijl je je productie hetzelfde wilt houden, is echt een expertise waarvoor wij KH Engineering nodig hebben. Zij loodsen ons stap voor stap naar de juiste en duurzame oplossing.’

Werkzaamheden KH Engineering

KH Engineering voert de volgende werkzaamheden uit voor dit project:

  • FEL-studies
  • Ontwikkeling stappenplan
  • Investeringsraming
  • Keuze technisch concept (warmtepompen en inpassing daarvan)
  • Inventarisatie gebruik restwarmte
  • Basic engineering
  • Begeleiding subsidieaanvraag


Project Manager: Donald Roels

Voor meer informatie over Matthijs: https://matthijs.nl/

Meer projecten: