New Business

Camera-inspectiesysteem inpassen in een staalwalserij 

Situatie

Door de globalisering van staalproductie kan in Nederland de staalproductie uitsluitend floreren door veilig en efficiënt te werken en constant hoge kwaliteit te leveren. Alleen door steeds meer innovatieve en hoogwaardige technologie in te passen in bestaande productieprocessen kan de Nederlandse staalindustrie de internationale concurrentie aan.
Een van onze opdrachtgevers wilde verbeteringen doorvoeren door het aanbrengen van een Surface Inspection System (SIS) in een bestaande installatie. De inspectie van rollen staal kon daarmee geautomatiseerd worden en de kwaliteit van de inspectie verbeterd. Voorheen werd de visuele inspectie uitgevoerd door het menselijk oog. Echter had dat twee nadelen. Ten eerste ziet het menselijk oog niet iedere afwijking. En ten tweede moest een geproduceerde rol staal telkens worden afgerold om de inspectie te kunnen uitvoeren, om vervolgens opnieuw opgerold te worden. Het nieuwe systeem voert met camera’s tijdens productie de inspectie uit en daardoor hoeft ook de staalrol niet meer afgerold en opnieuw opgerold te worden. Een forse uitdaging hierbij was de inpassing van het SIS-camerasysteem in de bestaande productieomgeving, want er was  vrijwel geen ruimte. Bovendien moest de cameraplaatsing uiterst nauwkeurig zijn, omdat de betrouwbaarheid van de inspectie hier het allerbelangrijkst is.

Oplossing

De staalproducent riep de hulp van KH Engineering in om het systeem in te kunnen passen in de bestaande walserij. Daartoe leverde onze opdrachtgever een 3D-model aan van het installatieonderdeel. KH Engineering bedacht een concept waarbij de camera’s aan de bovenzijde van de productieband wegklapbaar zouden zijn, en aan de onderkant in een ladesysteem onder de band konden worden geschoven. Want het is belangrijk dat storingen of defecten aan de camera’s verholpen kunnen worden zonder dat de productie moet worden stilgelegd.

Vervolgens werd de basic- en detailengineering uitgevoerd, waarbij er voor gezorgd werd dat de camera’s bij het inschuiven van de lade via actuatoren op exact de juiste plek worden gefixeerd. Daarnaast werd er een manier bedacht om de camera’s trillingsvrij op te hangen, zodat er altijd een scherp beeld beschikbaar is. 

 

Alle besturing van de bewegende onderdelen gebeurt vanuit de controlekamer van de walserij, waardoor er ook instrumentatie en besturing in het ontwerp nodig was. KH Engineering voerde volgens afspraak de concept-, basic- en detailengineering van alle benodigde onderdelen uit, waarna het SIS kon worden aangebracht in de walserij.

Voordeel voor de klant

De opdrachtgever kan nu in één keer signaleren of er imperfecties in een rol staal zitten en indien aanwezig, is zichtbaar op welke plaats dit is. Op die manier hebben zij een product van nog hogere kwaliteit, en mocht er onverhoopt een imperfectie worden aangetroffen, dan kan dit met weinig moeite eruit gehaald worden. Het omslachtige afrollen en weer oprollen is verleden tijd. Daarmee boekt de opdrachtgever tijdwinst en kan hij dus efficiënter werken.

KH Engineering werkt al tientallen jaren op de site van deze opdrachtgever en heeft dus veel kennis van de installaties, maar ook van de klant-specifieke eisen, wensen en voorschriften. Door een beroep te doen op KH Engineering heeft de opdrachtgever gebruik gemaakt van die aanwezige kennis en ervaring. Maar  we zijn door de klant ook geselecteerd door onze expertise op het gebied van complexe en uitdagende engineeringsopdrachten; waarbij naast flexibiliteit ook vindingrijkheid een van onze pluspunten is.

Werkzaamheden KH Engineering

• Concept engineering 
• Basic & Detail engineering
• Berekeningen met onder andere Finite Element software
• 3D-engineering
• Mechanical, Electrical & Instrumentation
• Proces Control
• Piping werkzaamheden voor de koeling van de lichtbalken

Projectleider: Joris Wolthers

Meer projecten: