Lifetime

Boiler Feed Water project

Situatie

Bij een van onze klanten in Rotterdam Botlek worden de basisvoorzieningen zoals boiler feed water (BFW) geproduceerd voor verschillende afnemers. Het BFW systeem was aan het einde van zijn technische levensduur gekomen, veroorzaakte teveel downtime van de afhankelijke installaties en moest daarom vernieuwd worden. KH Engineering verzorgde de engineering werkzaamheden, inclusief instrumentatie, elektrotechniek, civiele werkzaamheden, het leidingwerk en het projectmanagement.

Oplossing

Allereerst moest equipment vervangen worden: zes pompen, de proceswatertank en de ontgasser. Daarnaast moest er een nieuwe natronloog-doseerinstallatie en een testinstallatie komen om de waterkwaliteit te kunnen monitoren. Omdat bestaande systemen in bedrijf bleven, zorgde KH Engineering voor een tijdelijke opslagtank van 120 m3 die met flexibele slangen werd verbonden met de bestaande installatie. De bestaande installatie is met een scan gedigitaliseerd en het model is vervolgens in 3D beschikbaar gemaakt voor alle betrokkenen partijen. Omdat de nieuwe tank verschilt van de oude tank en de nieuw pompen groter zijn, moest de fundering worden aangepast. Daar speelden twee belangrijke uitdagingen. Allereerst de beperkte beschikbare ruimte om tussen de piperacks de drie verdiepingen tellende installatie van ongeveer 20x20x15 meter (lxbxh) te plaatsen.

Daarnaast moesten vanwege de korte doorlooptijd de civiele werkzaamheden al starten en in de markt gezet worden, voordat het piping ontwerp definitief was. De werkzaamheden voor het stalen gebouw is door de aannemer gestart tijdens engineering fase van KH Engineering.

 

Een groot deel van het gebouw is prefab aangeleverd door de geselecteerde aannemer en ter plaatse in elkaar gezet. Dankzij goed overleg met specialisten van de klant konden alle latere wijzigingen vlekkeloos worden doorgevoerd en is de installatie op het afgesproken tijdstip opgestart.

​Voordeel voor de klant

Met de nieuwe Boiler Feed Water installatie is de zekerheid van kwalitatief goed boiler feed water weer met zo’n vijftien jaar gewaarborgd en de onderhoudsgevoeligheid van het systeem geminimaliseerd. De leveringszekerheid naar afnemers is met deze ingreep ook gestegen. Daarnaast is de samenwerking tussen de specialisten van de klant en KH Engineering geïntensiveerd.

Werkzaamheden KH Engineering

KH Engineering voerde de volgende werkzaamheden uit voor dit project:

  • Detail Engineering in BrownField omgeving
  • New stalen gebouw
  • Process en Piping Ontwerp
  • RFQ en RFC en pakketten voor aannemers (Civiel, E&I, Piping)
  • Project management en control
  • HSSE

Projectleider:  Serdar Erdag

Meer projecten: